Misschien moet ik mijn projectje belly boat 0.3 noemen. Vanwaar de 0.3, 0.1 gewone bb zoals we begonnen zijn, 0.2 bb met electro motor, 0.3 bb met Xi3 Pinpoint. Inderdaad, het zit al lang in mijn hoofd om dit te verwezenlijken, en nu de Xi3 Kayak op de markt is gekomen, denk ik dat het wel zal moeten lukken. Deze motor hebben ze lichter gemaakt en een kortere schacht . Misschien nog wel zwaar om op een bb te monteren maar wel doenbaar, als ik een systeem vind dat de motor niet alleen op de punt rust en trekt, maar meer over de ganse boot door middel van een frame dan kan het wel lukken.

Ik wil de bb vooral gebruiken om werpend te vissen! Daarom zal je gaandeweg wel dingen zien die je niet gebruikelijk op een bb ziet. Ik zal dan wel uitleggen waarom ik dit doe. Ik maak een systeem dat ook snel kan veranderd worden naar een bb om te vertikalen en of pelagisch te vissen.

Stel je voor, een bb met Pinpoint, ankeren met je bb om secuur alles uit te werpen. Tracks varen zonder dat je hoeft bij te sturen of op je koers te letten. Taluds aanhouden om zo een bepaalde diepte aan te houden. Terwijl je geankerd ligt, kan je joggen, dus per meter verplaatsen naar L,R,V of achteruit, en dit allemaal vanuit je drijvende zetel! Stel je voor!Dit alles kan omdat de Xi3 Pinpoint kan samenwerken met de Lowrance. Een NMEA netwerkje laat dit gebeuren.

Volgens mij moet het kunnen, ik ga er in ieder geval aan werken en jij kan het volgen, heb je ideeën, of zie je dat ik iets doe waar je je vragen bij stelt, laat het me weten! Misschien kunnen jullie mij wel helpen met goede ideeën.

In deze eerste stap heb ik de roeispanen vervangen door een buis waarop de railmounts van scotty passen. Zodoende hoef ik geen pads te kleven en heb ik een modulair systeem. De bedoeling is dat ik de gehele buis er kan afnemen met alle accessoires erop. Zo ben ik snel klaar met op en aftuigen! Kwestie van de dingen te benutten die er al op staan!

Ik zie jullie in de volgende stap!

 

Stap 2

Zoals jullie hebben gezien was het in de eerste stap het idee om de roeispaan te vervangen door een multifunctionele buis. Hierop heb ik de 1 ¼ railmount van Scotty (245) gebruikt, en kan daardoor alle attributen op mijn bb monteren en eventueel ook terug verplaatsen. Het is ook heel makkelijk om de buizen te verwijderen van de boot. Dit doormiddel van de schroefdraadstang van de roeispaan. Zo kan je alles netjes transporteren indien deze bb niet opgetuigd in je auto past. Ondertussen heb ik de boot verder opgebouwd en met alle attributen voorzien zoals jullie kunnen zien op de foto’s.

Nu gaan we verder denken over het frame. Ik wil dat de motor op verschillende punten gaat trekken aan de boot. Dit doormiddel van het frame, dat er ook gaat voor zorgen dat er een heel klein beetje gewicht van de motor gaat verdeeld worden. Uiteraard gaan we ook testen met gewicht, want de motor weegt maar liefst iets van een 17 kg.

Ik zie jullie in de volgende stap!

 

 

Power

Vraagje aan de ervaren belly boater met elektro motor!
Wat is jullie ervaring met de capaciteit van de accu over een hele dag vissen, zonder extreme snelheden. Gewoon rustig vissen dus! Ik zie dat bij Float plus de accu tot max 41 Ah gaat. Hoeveel Ah hebben jullie, en wat is daar je ervaring mee? Over het merk wil ik het niet hebben, de keuze ligt bij Rebelcell ! Deze heb ik nu al 3 jaar in mijn Ranger boot zitten, en ben daar super tevreden over!
Reacties mogen jullie op mijn Facebook plaatsen!

 

Testen naar gewicht toe!

Daar de motor ongeveer 18 kg gaat wegen en de accu tussen de 5 en 7,5 kg wegen, wil ik dit toch wel even uittesten voor ik verder ga. Ik heb een betonkuip gevuld met een bloempot uit aardewerk, die dan weer gevuld is met zand tot ik aan 18kg zat. Deze heb ik gemonteerd zover mogelijk naar de punt, omdat de motor zelfs nog net over de punt gaat komen.
In de mooi gevormde tas van Savage Gear die bij de belly boat zat heb ik een zak zand van 7 kg geplaatst.

Zoals je kan zien gaat de boot erg naar de punt hellen als er niemand in zit, zoals verwacht natuurlijk. Als ik er in zit wordt het wat beter verdeeld, en ziet er redelijk goed uit. Veel meer mag er toch niet in de punt van de boot naar gewicht toe. Ik moet daar dus erg zuinig zijn.
Misschien moet ik nog iets maken om wat gewicht te verdelen op de tubes meer naar de voeten toe? Gelukkig had ik nog een helper!

 

Zie jullie in de volgende stap!

 

Vandaag aan het frame begonnen.

De bedoeling is om de motor aan de gehele boot te laten trekken en niet alleen op de gleu pads op de punt. In tegenstelling met een gewone motor op een belly boat, gaat deze motor alle kanten belasten! Daar de Xi3 pin point op zijn eigen as gaat draaien komen er zware krachten op de bevestiging aan de belly boat. Vandaar dat ik al van in het begin met een frame wou werken. Ik heb hier verder gebouwd op de twee basis buizen aan de zijkanten.

Verder heb ik twee gleu pads voorzien op de punt waar het frame gaat inklikken. Het frame heb ik gemaakt uit dikwandige alu steiger buis. Je kan daar mooie koppelstukken voor krijgen om zo tot de gewenste vorm te komen. Door deze koppelstukken te gebruiken kon ik het frame helemaal zelf maken. Als heel de opzet werkt, wil ik het frame laten lassen zonder de koppelstukken, zo wordt het esthetisch toch wat mooier, maar vooral lichter in gewicht, want de koppelstukken wegen wel wat!