Zaterdag even met Danny Geysen het water op voor wat testjes. Mijn boot is uitgerust met een Lowrance Carbon 9 inch vooraan en een Gen 3,12 inch achteraan. Ik heb een gewone transducer en een total scan. Dit alles staat in netwerk. Ook een point 1 antenne is nog in het netwerk gezet. Elk jaar verbeterd er wel iets en gaat de kwaliteit van de apparatuur omhoog. Maar niet iedereen kan zich steeds deze nieuwere apparatuur veroorloven.

Een grote verbetering die ik recent gezien heb is wel de kwaliteit van de side scan. Ik vroeg me dan ook af of ik met mijn huidige apparatuur ook deze kwaliteit kan verkrijgen? En dan is er Sonar Mapping Solutions natuurlijk! Danny had wel een oplossing. De transducer die op de nieuwe Hds live toestellen wordt gebruikt ( Active imaging 3 in 1 ) kunnen ook op de Carbon aangesloten worden. Ik zou natuurlijk liefst achteraan op mijn Gen 3, 12 inch scherm de beelden zien maar daar werkt de transducer niet op. In de Gen 3 zit namelijk één processor en in de Carbon zitten er twee.

Om de transducer signalen goed en zuiver te kunnen verwerken heb je een sneller toestel nodig, de Carbon kan deze beelden dus wel verwerken. Danny heeft even de test gedaan met de transducer op de voorste Carbon aan te sluiten. Daar deze in netwerk staat kan je de beelden zien op de Gen 3 achteraan. Er is een minimum aan contrastverlies, maar dat weegt niet op tegen het grote scherm dat ik dan heb. Verbluffend wat een mooie duidelijke beelden ik krijg met deze nieuwe transducer.

Een hemels groot verschil ten opzichte met de total scan. Hieronder wat voorbeelden van scholen aasvis met wat grotere vis in de buurt. Na lange tijd varen zonder vis te zien, dan ineens deze beelden! Dit is wat we nodig hebben natuurlijk, ik ben overtuigd door deze nieuwe transducer, en heb hem dan ook meteen besteld. Hopelijk heb ik hem nog snel voor het nieuwe seizoen. Ik kom hier later nog op terug en ga dan dieper in op de mogelijkheden!

 

Screenshot_2019-05-11_13.26.28

Hier zie je mooi aan de rechter kant een school aasvis op het ondiepe water en aan de linker kant wat mooiere vissen (rovers?).

Screenshot_2019-05-11_13.46.45

Aan de rechterkant net boven de 5 zie je een grotere vis. Aan de schaduw is te zien dat deze iets af de bodem zit.

Screenshot_2019-05-11_13.47.04

De vis wat uitvergroot.

Screenshot_2019-05-11_14.01.15

Links boven 5 mooiere vissen redelijk tegen de bodem. Links onder net aan de 5 wat kleinere vis, ook onder de boot nog kleinere vis. Deze zit wat hoger aan de schaduw te zien. Rovers die de aasvis in de gaten heeft?

Screenshot_2019-05-11_14.03.59

Hier heb ik de gevonden vis op de side scan gemarkeerd met een waypoint, hierboven zie je dat ik dan boven het waypoint ga kijken naar de vis. Wat mooiere vis onderaan, zie mooie gele aftekening tegen de bodem rechts boven. Wat kleinere vis die er boven hangt.

Screenshot_2019-05-11_14.20.09

Hier nogmaals een schooltje vis dat hoog in het water aanwezig is, te zien aan de schaduw die ver af is.