Nieuw bij Navionics is de sonar charts live. U hebt er de laatste tijd zeker al over gehoord en beelden van gezien. Je kunt natuurlijk al wel langer live kaarten maken met de Navionics, maar dat was wat omslachtig. Voorheen moest je verbinding maken met je smart Phone of je tablet omdat je de beelden niet rechtstreeks op je plotter kon zien. Dit was niet zo handig en in de regen al helemaal niet. Dit is nu verleden tijd, je kunt nu alles van op je Lowrance toestel bedienen en op je display bekijken.

Wat is Sonar charts live nu eigenlijk?

Om dit te begrijpen gaan we het eerst even hebben over de Navionics kaart! Je Navionics kaart is opgebouwd aan de hand van gegevens die verkregen zijn door de nautische instanties, denk dan aan de boeien, vaargeulen, belangrijke dieptes, alle nautische tekens, regelgevingen enz. Je kaart heeft ook gedetailleerdere dieptelijnen, deze kon je voorheen bekijken met de knop Fish en Chip! Nu is deze knop veranderd in sonar chart! Deze gegevens zijn verkregen door vissers, pleziervaartuigen en iedereen die zijn sonarlogs deelde met Navionics. Navionics ging deze dan bewerken en vereenvoudigen om de bestanden klein te houden. Door de bestanden te vereenvoudigen gaat er ook informatie verloren natuurlijk. Zo zal een scherpe hoek omgezet worden in een flauwe hoek. De details zullen wat vervagen en alles zal er wat uitgerekter en minder nauwkeurig uit zien. Moest men de kaarten in real time detail maken, dan zouden de bestanden veel te groot worden en niet meer op uw sd kaartje passen! Voor ons vissers zijn deze kaarten wel al een grote hulp en zal je zeker veel hebben aan deze informatie!

Sonar Chart Live,

Wanneer je nu ergens op het water wil weten hoe het er echt tot in de detail onder water zou uitzien, dan kan je een sonar chart live kaart maken. Je zult nu zien dat elke talud, scherpe hoek en dieptelijn zal getekend worden. Zo heb je de allerbeste gedetailleerde informatie die er maar kan zijn. Deze wordt op de kaart weggeschreven en kan je in een overlay laten zien of weg doen. Je kunt de overlay ook in kleuren laten zien, de dieptes worden dan weergegeven in verschillende kleuren. Ook kan je de transparantie van je overlay regelen, zo kan je de originele kaart door je overlay laten schijnen.

Hoe begin ik hier nu aan?

Ik zal in stappen heel eenvoudig aan de hand van screen shots laten zien hoe je met Sonar Charts Live werkt.

Allereerst heb je de nieuwe update van Lowrance nodig. Deze kan je uploaden op hun site, op een sd kaartje plaatsen en dan in je Lowrance updaten. Je kunt ook met je Lowrance toestel wifi verbinding maken en zo de update automatisch uitvoeren. Nu heb je nog een actuele Navionics kaart nodig. Een recente kaart dus die je nog kan updaten!

We hebben nu het toestel voorzien van een nieuwe update en de actuele Navionics in het toestel geplaatst! We kunnen aan de slag!

 

1
Navionics kaart origineel

 

2
Navionics kaart sonar chart, voorheen fish & chip

3

Navionics kaart Sonar Chart Live

4

Navionics kaart Sonar Chart Live met diepte kleuring

Hoe Sonar Chart Live instellen?


5

Zorg dat je kaartscherm actief is en druk op de onderste knop overlay uit

6

Druk op de onderste knop Sonar Chart Live

 7

Sonar Cart Live is nu actief en begint te tekenen

8

Ik vaar nu sporen naast elkaar met een overlapping voor de nauwkeurigheid

9

De kaart krijgt vorm en je ziet de details verschijnen

10

Door in het menu sonar chart live options te kiezen (zie screenshot 7) kan je de optie transparantie kiezen. Hiermee kan je de detailkaart transparant maken en je originele kaart doordrukken! Te regelen met de schuifregelaar.

11

Hier is de transparantie op minimum ingesteld en is de kleur dus dekkend!

12

Met de optie minimum depth kan je de kleurschakering instellen voor de verschillende dieptes. Ook weer te regelen met de schuifregelaar.


 

Zo, ik hoop jullie hier verder mee geholpen te hebben. Voor mij is dit in ieder geval een enorme meerwaarde en zeker de moeite waard om elk jaar mijn kaart te vernieuwen!  meer info op Navionics