Misschien moet ik mijn projectje belly boat 0.3 noemen. Vanwaar de 0.3, 0.1 gewone bb zoals we begonnen zijn, 0.2 bb met electro motor, 0.3 bb met Xi3 Pinpoint. Inderdaad, het zit al lang in mijn hoofd om dit te verwezenlijken, en nu de Xi3 Kayak op de markt is gekomen, denk ik dat het wel zal moeten lukken. Deze motor hebben ze lichter gemaakt en een kortere schacht . Misschien nog wel zwaar om op een bb te monteren maar wel doenbaar, als ik een systeem vind dat de motor niet alleen op de punt rust en trekt, maar meer over de ganse boot door middel van een frame dan kan het wel lukken.

Ik wil de bb vooral gebruiken om werpend te vissen! Daarom zal je gaandeweg wel dingen zien die je niet gebruikelijk op een bb ziet. Ik zal dan wel uitleggen waarom ik dit doe. Ik maak een systeem dat ook snel kan veranderd worden naar een bb om te vertikalen en of pelagisch te vissen.

Stel je voor, een bb met Pinpoint, ankeren met je bb om secuur alles uit te werpen. Tracks varen zonder dat je hoeft bij te sturen of op je koers te letten. Taluds aanhouden om zo een bepaalde diepte aan te houden. Terwijl je geankerd ligt, kan je joggen, dus per meter verplaatsen naar L,R,V of achteruit, en dit allemaal vanuit je drijvende zetel! Stel je voor!Dit alles kan omdat de Xi3 Pinpoint kan samenwerken met de Lowrance. Een NMEA netwerkje laat dit gebeuren.

Volgens mij moet het kunnen, ik ga er in ieder geval aan werken en jij kan het volgen, heb je ideeën, of zie je dat ik iets doe waar je je vragen bij stelt, laat het me weten! Misschien kunnen jullie mij wel helpen met goede ideeën.

In deze eerste stap heb ik de roeispanen vervangen door een buis waarop de railmounts van scotty passen. Zodoende hoef ik geen pads te kleven en heb ik een modulair systeem. De bedoeling is dat ik de gehele buis er kan afnemen met alle accessoires erop. Zo ben ik snel klaar met op en aftuigen! Kwestie van de dingen te benutten die er al op staan!

Ik zie jullie in de volgende stap!

Stap 2

Zoals jullie hebben gezien was het in de eerste stap het idee om de roeispaan te vervangen door een multifunctionele buis. Hierop heb ik de 1 ¼ railmount van Scotty (245) gebruikt, en kan daardoor alle attributen op mijn bb monteren en eventueel ook terug verplaatsen. Het is ook heel makkelijk om de buizen te verwijderen van de boot. Dit doormiddel van de schroefdraadstang van de roeispaan. Zo kan je alles netjes transporteren indien deze bb niet opgetuigd in je auto past. Ondertussen heb ik de boot verder opgebouwd en met alle attributen voorzien zoals jullie kunnen zien op de foto’s.

Nu gaan we verder denken over het frame. Ik wil dat de motor op verschillende punten gaat trekken aan de boot. Dit doormiddel van het frame, dat er ook gaat voor zorgen dat er een heel klein beetje gewicht van de motor gaat verdeeld worden. Uiteraard gaan we ook testen met gewicht, want de motor weegt maar liefst iets van een 17 kg.

Ik zie jullie in de volgende stap!

Power

Vraagje aan de ervaren belly boater met elektro motor! Wat is jullie ervaring met de capaciteit van de accu over een hele dag vissen, zonder extreme snelheden. Gewoon rustig vissen dus! Ik zie dat bij Float plus de accu tot max 41 Ah gaat. Hoeveel Ah hebben jullie, en wat is daar je ervaring mee? Over het merk wil ik het niet hebben, de keuze ligt bij Rebelcell ! Deze heb ik nu al 3 jaar in mijn Ranger boot zitten, en ben daar super tevreden over! Reacties mogen jullie op mijn Facebook plaatsen!

Testen naar gewicht toe!

Daar de motor ongeveer 18 kg gaat wegen en de accu tussen de 5 en 7,5 kg wegen, wil ik dit toch wel even uittesten voor ik verder ga. Ik heb een betonkuip gevuld met een bloempot uit aardewerk, die dan weer gevuld is met zand tot ik aan 18kg zat. Deze heb ik gemonteerd zover mogelijk naar de punt, omdat de motor zelfs nog net over de punt gaat komen.
In de mooi gevormde tas van Savage Gear die bij de belly boat zat heb ik een zak zand van 7 kg geplaatst.

Zoals je kan zien gaat de boot erg naar de punt hellen als er niemand in zit, zoals verwacht natuurlijk. Als ik er in zit wordt het wat beter verdeeld, en ziet er redelijk goed uit. Veel meer mag er toch niet in de punt van de boot naar gewicht toe. Ik moet daar dus erg zuinig zijn.
Misschien moet ik nog iets maken om wat gewicht te verdelen op de tubes meer naar de voeten toe? Gelukkig had ik nog een helper!

Zie jullie in de volgende stap!

Vandaag aan het frame begonnen.

De bedoeling is om de motor aan de gehele boot te laten trekken en niet alleen op de gleu pads op de punt. In tegenstelling met een gewone motor op een belly boat, gaat deze motor alle kanten belasten! Daar de Xi3 pin point op zijn eigen as gaat draaien komen er zware krachten op de bevestiging aan de belly boat. Vandaar dat ik al van in het begin met een frame wou werken. Ik heb hier verder gebouwd op de twee basis buizen aan de zijkanten.

Verder heb ik twee gleu pads voorzien op de punt waar het frame gaat inklikken. Het frame heb ik gemaakt uit dikwandige alu steiger buis. Je kan daar mooie koppelstukken voor krijgen om zo tot de gewenste vorm te komen. Door deze koppelstukken te gebruiken kon ik het frame helemaal zelf maken. Als heel de opzet werkt, wil ik het frame laten lassen zonder de koppelstukken, zo wordt het esthetisch toch wat mooier, maar vooral lichter in gewicht, want de koppelstukken wegen wel wat!

Vandaag weer een stapje verder in het belly boat project.

Ik heb alle tijd van de wereld, mijn Xi3 kayak motor komt toch maar pas in mei. Ik heb nu de pads gekleefd om het frame gemakkelijk te bevestigen. Ik heb daarvoor roeispaan pads gebruikt. Ik heb dan de diameter van de buis aangepast aan de verkrijgbare pads. Wanneer je dit voor de eerste keer doet, is het toch goed dat je je eerst even goed informeert en dat je de juiste producten koopt. Ik kocht een twee componenten lijm die ik twee maal heb aanhebracht.

Het is van belang dat je de pads eerst heel goed markeert. Daarna ga je rond de markering papiertape aanbrengen. We gaan dan het oppervlak wat opruwen met schuurpapier, ook de pad wordt opgeruwd. Nu het hele zaakje ontvetten! We gaan dan een laagje van de lijm aanbrengen zowel op de boot als op de pad. Laten drogen tot het voeldroog is, en dan een tweede laagje aanbrengen. Nu gaan we de lijm verwarmen en kunnen we de pad kleven.
Na een uithardingstijd van 72u is de verbinding supersterk.

Zo, de pads zitten nu op zijn plaats en het frame kan mooi in de pads gekanteld worden. Zo kan ik het hele zaakje snel in en uit klappen. Ondertussen is het frame ook mooi in een zwarte kleur gespoten en past het geheel al beter bij elkaar.

In de volgende stap ga ik de motorsteun uitwerken.

 

Vandaag weer een stapje verder 

Vandaag heb ik de basis plaat gemonteerd, deze is uit rotvrij materiaal (volkern). Deze is met afstandsbusjes gemonteerd zodanig dat de plaat de neus van de boot niet raakt. Ik wil zoveel mogelijk contact met het rubber van de belly boat vermijden. De busjes heb ik gemaakt van een aluminium buisje. Op de plaat heb ik de quick relaese plaat van Motor Guide gemonteerd. Zo kan ik de motor snel monteren en demonteren. Ook heb ik alle verbindingsbouten even vast gezet met Locktide, ik wil geen moeren verliezen op het water!

Volgende keer ga ik nog de Transducerstang en sidescan monteren. Het is nu echter even wachten op materiaal, tijd voor een pauze dus!

Transducer

Zo, na een lange tijd stilgelegen, het project nu weer terug opgenomen. Wegens veranderingen bij de invoerder van Motor Guide is de kayak versie van de Xi3 nooit tot hier geraakt. Ook tijdsgebrek heeft mijn project wat op de lange baan geschoven. Maar ik ben er steeds in blijven geloven en wil dit ook afmaken. Zoals ik in het begin van mijn verhaal al zij wil ik met deze combinatie graag ook werpend aan de slag. Ik wilde al van het begin een side scan op deze BB en die zou ik anders dan traditioneel in de punt gaan monteren. Met de side scan wil ik namelijk de vis gaan opzoeken, net zoals ik dat vanuit de boot doe. Omdat mijn transducer in de punt gaat staan zal ik dus de vis eerst zien voor ik er voorbij vaar. Ik ga er vanuit dat ik tegen de wind in vaar met de BB zoals je dat meestal doet. Van zodra ik vis zie op de side scan kan ik meteen ankeren en lig ik goed gepositioneerd om te werpen. De grote lange transducer zal ook niet in de weg staan als die op de punt gemonteerd is, erg vervelend zo een transducer aan je zwemvliezen, of hinderlijk bij het drillen van een vis. Vandaar dat ik hem dus in de punt monteer.

De transducer is een Active Imaging 3-in-1, deze heeft zowel side scan als down scan, als 2D sonar. Deze is gemonteerd op een RAM® Transducer Mount for Lowrance StructureScan with Socket Arm. Er gaat ook nog een Active Target transducer bijkomen, maar die komt wel op de traditionele plaats te staan. Volgende keer laat ik zien hoe ik mijn Active Target box samen met mijn NMEA 2000 netwerk inbouw.

Sturing ingebouwd in accubox

Tijd om alles in te bouwen. Ik wil mijn systeem zowel in mijn boot, belly boat en kayak kunnen gebruiken. Ik moest dus op zoek naar een oplossing die mobiel zou zijn. Mijn Active Target box, het NMEA 2000 netwerk, de Motor Guide Gateway, de accu voor dit alles te voeden en een stabilizer voor een stabiele 12volt voorziening zou ik alle in één box willen, en dat is gelukt! In mijn boot gebruik ik enkel de Active Target die in de accu bak is gemonteerd, deze krijgt dan ook zijn voeding vanuit de boot. In de BB en de kayak zal ik de ingebouwde 12V30 AV LITHIUM LI-ION ACCU van Rebelcell gebruiken. Ik heb de box ook voorzien van een 12V DC STABILISATOR deze zal er voor zorgen dat alles een stabiele 12 volt stroomvoorziening heeft. Ik heb ook nog een digitale voltmeter gemonteerd, hierop kan ik de spanning en de status van mijn accu aflezen tijdens het vissen.

Ik gebruikte voor de verbindingen verschillende knijpverbindingen, maar zorgde eerst dat mijn koperdraad vertind werd. Sommige stekkers werden volledig gesoldeerd. Elke gevoed onderdeel werd op de correcte manier afgezekerd. De accu heb ik voorzien van een waterdichte stekker die ik kan loskoppelen en op de accu van de boot kan aansluiten, zo blijft alles multifunctioneel.

Volgende keer gaat de motor er op!