Van jongsaf aan was voor mij in de natuur toeven een beleving die later een leidraad in mijn leven zou worden. Zo trek ik ook graag de bergen in, maar evengoed de Ardennen stemmen mij goedgezind.

Het liefst ben ik wel in de buurt van water, en al helemaal in mijn sas ben ik op het water!
Al heel snel was ik rondom waterpoelen en slootjes te vinden, stekelbaarsjes en kikkers maar ook salamanders en dikkopjes waren het mikpunt. Thuis maakte ik terrariums en aquariums om dit moois in te bewonderen. Al vlug liep dit uit de hand en zat het hele huis vol met kleine kikkertjes, wist ik veel dat die dikkopjes zo snel kikkertjes werden!

Toen mijn buur op een dag thuis kwam van een visdag op het kanaal en een emmer bij had met daarin een grote brasem (voor de kat) was ik meteen gefascineerd. Ik mocht de volgende keer met hem mee en zo werd mij eerste stap in de vissport gezet.

Vanaf toen trok ik er geregeld zelf op uit met de vaste hengel en ‘de lancet’ zoals ze dat toen noemden. Ik leerde veel van oudere vissers bij ons in de buurt, nieuwsgierig als ik was vroeg ik ze de oren van hun lijf. Zo leerde ik met de vers de vase en met ‘de kemp’ vissen, alle soorten witvis stonden op het menu. Met de werphengel moest ik het allemaal zelf uitzoeken want hier zag je -behalve iemand met een zeehengel en snoektuig- niemand met een werphengel vissen. Zo kocht ik mijn eerste boekjes uit de serie 200 Vistips en daar haalde ik veel inspiratie uit. En begon ik met mijn eerste lichte Superpulser snoekbaarshengels met 18/00mm Platil en de schuifpen op snoekbaars te vissen, ving mijn eerste snoekbaarzen en grote baarzen. Ik viste ook op snoek, bij ons op het fort, echter ook weer met lichter materiaal dan alle anderen. Het lichte, fijne vissen zou ook de basis worden doorheen mijn viscarrière.

Ik ging ook op karper vissen, zowel statisch als struinend met de pen, heb de komst van de boilie en de Optonic meegemaakt, wat een tijd! Wat later kon ik met iemand mee naar Nederland, eerst vanaf de kant, later met de boot. Wat een prachtig visland, nog zo’n mooie natuur; riet, waterplanten en plenty vis, was dit bij ons ook maar zo! We visten toen nog met levende visjes en schuifpennen, nu noemen ze dit ‘old school pennen’! Mooie tijden beleefd! Ik begon toen al eens te lezen over jigkoppen met geitenhaar en twisters en wilde het wel eens proberen. Het was meteen raak, kunstaasvissen zou gaan primeren. Toen de wetgeving in Nederland veranderde en levend aas niet meer mocht, zou alles snel veranderen. Het kunstaas kwam overal snel op en een hele nieuwe wereld ging open. Op mijn 20ste kreeg ik de kans om naar Amerika te reizen en bezocht toen Bass Pro Shop en Cabellas: de droom van iedere kunstaasvisser. Wat stonden ze daar al veel verder dan bij ons, bass boats, down riggers, pluggen, shads, het was niet te overzien! Ik kocht er bijna alle video’s van de Inn Fisherman, en leerde er zeer veel uit. Ook kocht ik er veel hardbaits en softbaits en moest zelfs een extra koffer kopen om alles mee naar huis te zeulen. Er is zoveel te variëren en er zijn zoveel technieken toepasbaar bij het vissen met kunstaas, en dat vind ik er nu juist zo mooi aan. Ik sta dan ook altijd open voor nieuwe technieken.

Wat later leerde ik ook nog vliegvissen, na wat werplessen bezochten we de polders en de Ardennen, veel heb ik er nooit mee gedaan, maar wil er wel opnieuw meer uit halen.

Als ik mijn visserij nu kort moet beschrijven: ik ben een allrounder. Ik vis graag klassiek op zeelt en karper, ga ook wel eens de polder in op snoek en kan eveneens genieten van een dagje op grote snoek vanuit de boot.

Maar de hoofdmoot besteed ik aan het gericht werpend vissen op grote baarzen, dit zowel vanuit de boot als uit de bellyboat. Wat minder vanaf de kant, maar daar wil ik wel verandering in brengen. Dit nog eens mooi vastleggen op de gevoelige plaat en mijn cirkel is rond!

Het genieten van de natuur en de beleving van het totaalplaatje staan voor mij op de eerste plaats. Respect voor de vis en catch & release komen daar nog vóór!

One life, enjoy it!