Een tijd terug installeerde mijn maat Marc Lauwers een Active Target op zijn boot. In combinatie met de HDS 12 Live een super meerwaarde om te vissen. De AT is supermakkelijk te bedienen, op de automatische stand is hij vanuit de fabriek al bijna perfect en klaar voor gebruik. Wij hebben de gouden tip van Danny Geysen gebruikt en de ping van alle andere transducers afgezet. Op deze manier krijg je een mooi beeld zonder storingen. Wanneer je filmpjes ziet die opgenomen zijn, dan is het beeld van mindere kwaliteit omdat het lage resolutie filmpjes zijn. Er is wel een app waar je betere filmpjes kan mee maken, maar dat is voor later. Hier wil ik jullie even laten zien hoe een meerwaarde de AT kan zijn. Het is ook enorm leerrijk omdat je echt kan volgen wat de vis doet, en dan bedoel ik echt alle vis die je op het scherm ziet bewegen. Plaatsen waar we vroeger al snel zouden vertrekken omdat we geen aanbeet kregen, blijven we nu langer uitvissen omdat we meer zien om op te anticiperen. Het is echt frappant hoeveel snoekbaarzen we nu op ongeveer 1 tot 1.5m boven de bodem vangen! Ook kan je nu je 2D sonar beelden gaan interpreteren met de AT-beelden, je staat versteld wat je allemaal ziet! Ik zal geregeld een filmpje plaatsen, zowel van een vangst als aanbeet of gewoon een rover die interesse heeft in het aas, zo kunnen jullie meevolgen hoe simpel het kan zijn!

 

Een eerste filmpje is van een mooie vangst natuurlijk. We vissen eigenlijk verticaal elk met 1 hengel, je zal dus geregeld 2 aasjes in beeld zien. Voor de duidelijkheid, het zijn schads van ongeveer 10cm. In het filmpje zie je dat mijn aas zakt tot net voor een vis die ongeveer 1.5m boven de bodem in beeld komt. Eerst lijkt hij niet geïnteresseerd en zwemt verder naar de bodem. Ik volg met het aas om hem te triggeren, waarna hij toch toehapt! Dit zou ik nooit kunnen zien op mijn gewone beelden!

 

Een tweede filmpje geeft weer hoe een vis interesse heeft in mijn aas. Als ik mijn shad wat te snel ophef naar een signaal boven de shad, zie je dat de vis schrikt en er vandoor gaat. Toch is hij getriggerd en komt hij terug. Ik probeer een aanbeet uit te lokken, maar de vis gaat er vandoor.