Geregeld krijg ik de vraag hoe je zelf gedetailleerde waterkaarten kunt maken. Het zijn dan vooral mensen die een nieuw toestel hebben gekocht, en nog met het oude fish en chips werkte. Gedetailleerde kaarten kunnen je heel wat info opleveren. Ik geef jullie hier een voorbeeld hoe je met een Lowrance toestel en Navionics kaart een gedetailleerde kaart maakt. Ik laat hier tevens een voorbeeld zien waarom ik het juist op die stek maakte, en hoe ik er gebruik van maak.

 

De standaard kaarten die je op een sd kaartje koopt of download zijn redelijk gedetailleerd.  Maar niet gedetailleerd genoeg om heel scherp mee te kunnen vissen. Wanneer je zo een sd kaartje volledig gedetailleerd zou moeten uitbrengen, dan zou het geheugen van dat kaartje veel te klein zijn voor zo veel informatie. Daarom zijn de standaard kaarten een beetje een gemiddelde van hoe het er echt uit ziet onder water.

 

Wat heb je nodig:  Een Navionics kaartje dat up to date is. Een Lowrance toestel met met mogelijkheid voor sd kaartje

 

Maak je kaart actief op je toestel en ga naar menu, kies Overlay Sonar Chart ( foto 1 )  druk daarna op Sonar Chart Live ( foto 2 ). Zodra de boot beweegt zie je dat er een kaart wordt getekend ( foto 3 ).

 

Wil je nu wat kleur in je kaart, afhankelijk van de diepte, ga dan in menu naar Sonar Chart Live Opties ( foto 4 ).  Ga naar palet en ook naar minimum diepte, hier kies je de diepte waar je kleuring begint ( foto 5 ). Ik heb pink gekozen (foto 6 ).  Speel wat met de transparantie, zo kan je de originele kaart naar boven brengen ( foto 7 ).

 

Op foto 8 zie je de originele kaart, volgende foto zie je de zelf geschreven kaart. Je ziet dus duidelijk meer detail!  Ga zeker een aantal keren over de stek varen, je zal zien dat er steeds meer detail in de kaart komt. Ik gebruikte deze kaart om stug tegen het talud van 4m te trollen. Het zorgde er voor dat ik niet steeds het talud op of af vaarde, maar mooi op de juiste diepte kon vissen!

 

Doe er je voordeel mee!